Znanost potvrdila – lokalna primjena vitamina C pomaže koži

Primarna funkcija kože je da djeluje kao zaštita od povreda iz okoline, a to odražava i njezina jedinstvena struktura. Koža se sastoji od vanjskog epidermalnog sloja koji osigurava funkciju barijere i unutarnjeg dermalnog sloja koji osigurava snagu i elastičnost. Normalna koža sadrži visoke koncentracije vitamina C koji potiče sintezu kolagena i pomaže u zaštiti od oštećenja izazvanog UV zračenjem. 

Vitamin C je antioksidans, što znači da se bori protiv štetnih slobodnih radikala koji dolaze u dodir s vašom kožom iz vanjskih izvora ili iz unutrašnjosti tijela kao rezultat procesa metabolizma. Slobodni radikali mogu oštetiti kožu, a lokalna primjena vitamina C koristi se u borbi protiv slobodnih radikala i tako poboljšava cjelokupni izgled kože.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da vitamin C može umanjiti bore. Istraživanja pokazuju je da je svakodnevna uporaba vitamina C tijekom najmanje tri mjeseca poboljšala izgled finih i grubih bora lica i vrata, kao i poboljšala ukupnu teksturu i izgled kože. Ovo kliničko poboljšanje korelira s biopsijskim dokazom stvaranja novog kolagena.

Vitamin C također može pomoći u zaštiti kože od štetnih ultraljubičastih zraka kada se koristi u kombinaciji sa kremom za sunčanje širokog spektra. Kliničke studije su pokazale da kombinacija vitamina C s drugim lokalnim sastojcima, odnosno ferulinskom kiselinom i vitaminom E, može smanjiti crvenilo i pomoći u zaštiti kože od dugotrajnih oštećenja uzrokovanih štetnim sunčevim zrakama.

Piše: zavodljiva.com