Znanost tvrdi: Žene u crvenom su privlačnije muškarcima

Foto: Unsplash

Andrew J. Elliot  profesor psihologije u University of Rochester i Daniela Niesta, doktor socijalne psihologije stipendistica škole Hertie otkrili su da se zbog crvene boje muškarci osjećaju zaljubljenije u žene. A muškarci nisu svjesni uloge koju boja igra u njihovoj privlačnosti.

“Fascinantno je otkriti da nešto sveprisutno poput boje može utjecati na naše ponašanje bez naše svijesti.” rekao je Elliot.

Autori tvrde da muškarčev odgovor na crvenu vjerojatnije proizlazi iz dubljih bioloških korijena. Istraživanja su pokazala da neljudske muške primate posebno privlače ženke s crvenom bojom. Ženski pavijani i šimpanze, na primjer, upadljivo pocrvene kad se približe ovulaciji, šaljući jasan spolni signal namijenjen privlačenju muškaraca.

Foto: Jaiveer Sharma – Pexels

U dijelu studije, žene koje su prikazane u crvenim okvirima ili su nosile crvenu boju muškarci su ocijenili znatno privlačnijima i seksualno poželjnijima od istih žena prikazanih u drugim bojama. Kad je nosila crveno, žena je također imala veću vjerojatnost da dobije pozivnicu za skuplji izlazak, jer su muškarci na žene u crvenom spremni potrošiti više novca.

“Naše istraživanje pokazuje paralelu u načinu na koji ljudski i neljudski muški primati reagiraju na crvenu boju”.  “Pritom naši nalazi potvrđuju ono što su mnoge žene dugo sumnjale i tvrdile – da se muškarci u seksualnom području ponašaju kao životinje. Koliko god muškarci voljeli misliti da reagiraju na žene na promišljen, sofisticiran način, čini se da barem su donekle njihove sklonosti, jednom riječju, primitivne.” zaključili su autori studije.

Piše: zavodljiva.com