Žene koje puše imaju veći rizik od razvoja tumora nego muškarci.

Foto: Pexels

Dobro je poznato da je pušenje vodeći uzrok raka pluća, najsmrtonosnijeg oblika raka na svijetu. Međutim, postoji nesigurnost oko toga postoje li razlike između žena i muškaraca kada je u pitanju rizik od bolesti.

Merethe Selnes Hansen koristila je podatke od oko 600.000 Norvežanki i Norvežanki u svom doktoratu s UiT-a na Arktičkom sveučilištu u Norveškoj kako bi odgovorila na ovo važno pitanje.

“Otkrili smo da ako žene i muškarci puše istu količinu tijekom života, onda žene imaju veći rizik od raka pluća”, “Muškarci puše više i dulje od žena”, kaže Merethe Selnes Hansen. Muškarci su zapravo popušili 70 posto svih cigareta u Norveškoj do danas.

No, ako koristite statističke metode temeljene na konzumaciji duhana gdje su muškarci i žene pušili istu količinu i isto dugo – i usporedite žene i muškarce – tada žene imaju veći rizik od obolijevanja od raka pluća.

“Muškarci imaju veće šanse za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti nego žene, pa se stoga mogu razboljeti ili umrijeti od drugih razloga osim raka”, kaže Merethe Selnes Hansen.

600.000 sudionika regrutirano je iz cijele Norveške putem tri zdravstvene ankete provedene između 1974.-2003.

Merethe Selnes Hansen objašnjava da su u to vrijeme sudionici odgovarali na upitnik u kojem su odgovarali na pitanja o pušačkom statusu i drugim čimbenicima načina života kao što je tjelesna aktivnost.

Sudionici su zatim praćeni putem svog socijalnog osiguranja, kako bi se utvrdilo jesu li oboljeli od raka pluća putem Registra za rak, a iseljavanje ili smrt evidentirano je putem Nacionalnog registra stanovništva.

Od 600.000 koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, bilo je 6.534 slučajeva raka pluća, od čega su 43 posto bile žene, te 5.702 umrle od raka pluća, od čega su 42 posto bile žene.

Studija Merethe Selnes Hansen otkriva da su žene izložene većem riziku od razvoja raka pluća i smrti od njega, u usporedbi sa svojim muškim kolegama koji puše istu količinu cigareta. Rizik od smrti također je veći za žene.
Također je otkriveno da žene imaju veći rizik od raka pluća.

“To bi moglo biti povezano s činjenicom da muškarci imaju povećan rizik od smrti od drugih bolesti, prije nego što dožive posljedicu raka pluća”, kaže Merethe Selnes Hansen.

Tijekom istraživanja nešto više od 40.000 muškaraca i nešto više od 30.000 žena umrlo je iz raznih razloga, tako da muškarci općenito imaju veći rizik od smrti, od mnogo različitih bolesti.

Istraživanja su pokazala da što je vaše obrazovanje niže, veća je vjerojatnost da ćete pušiti. Rezultati Merethe Selnes Hansen bili su u skladu s onim što su dosadašnja istraživanja pokazala, da i žene i muškarci nižeg obrazovanja imaju veći rizik od obolijevanja od raka pluća od onih sa srednjim ili visokim obrazovanjem.

Niže obrazovanje također dovodi do povećanog rizika od umiranja od raka pluća. Također među ženama postoji znatno veći rizik od umiranja od raka pluća ako imate niže obrazovanje.

“Razlog je najvjerojatnije što su oni s nižim obrazovanjem i oni koji najviše puše”, kaže Merethe Selnes Hansen.

Ona također kaže da oni s niskim obrazovanjem imaju veće šanse da budu izloženi pasivnom pušenju, onečišćenju zraka i drugim profesionalnim čimbenicima rizika koji mogu doprinijeti nastanku raka pluća.

Prestanak pušenja se isplati.

Piše: zavodljiva.com