Žene bolje pamte riječi i lica od muškaraca

Foto: Pexels

Kako navodi časopis MedicalNewsToday vodeća istraživačica profesorica psihologije Agneta Herlitz sa Instituta Karolinska i njezin tim proveli su meta-analizu 617 studija koje su se odvijale u razdoblju od 1973. do 2013., uključujući više od 1,2 milijuna sudionika.

“Rezultati pokazuju da postoji neznatna prednost žena u epizodnom pamćenju, a ta prednost varira ovisno o tome koji materijal treba zapamtiti”, objašnjava prvi autor studije Martin Asperholm, doktorand na Institutu Karolinska.

Čini se da žene bolje pamte govor, što se dogodilo i filmu ili gdje su ostavile neki predmet. Sklonije su pamćenju lica i osjetilnih slika.  S druge strane, čini se, da muškarci bolje pamte apstraktne informacije.

“Općenito, žene imaju bolje rezultate kada je u pitanju pamćenje verbalnih informacija, kao što su riječi, rečenice, tekstovi i predmeti, ali i lokacija predmeta i filmova. Muškarci se mogu bolje sjetiti apstraktnih slika i pamtiti svoj put natrag s jednog mjesta na drugo.” navodi profesorica Agneta Herlitz.

“Štoviše, postoji ženska prednost kada je u pitanju pamćenje lica i senzornih sjećanja, kao što su mirisi”, dodaje profesorica Herlitz.

Budući da podaci koje su znanstvenici analizirali pokazuju da doista postoje suptilne razlike između onoga što žene i muškarci dobro pamte, to bi moglo imati različite učinke na njihov svakodnevni život.

Buduća istraživanja mogla bi istražiti ovaj put u nastojanju da se otkrije doživljavaju li, ili u kojoj mjeri, pripadnici dvaju spolova svijet na različite načine.

Piše: zavodljiva.com