Ženama treba više sna nego muškarcima

Foto: Pexels

“Jedna od glavnih funkcija sna je omogućiti mozgu da se oporavi i popravi”, rekao je profesor Jim Horne, direktor Centra za istraživanje sna na sveučilištu Loughborough u Engleskoj. Žene obavljaju više zadataka, rade više toga odjednom, fleksibilne su pa koriste više mozga nego muškarci. Zbog toga im je potreba za snom veća.

“Muškarcu koji ima složen posao koji uključuje mnogo donošenja odluka i lateralno razmišljanje možda će trebati i više sna nego prosječnom muškarcu, iako vjerojatno ne toliko kao ženi”, rekao je Horne

Studija, koju je vodio klinički psiholog i stručnjak za spavanje Michael Breus, procijenila je odgovarajuće potrebe muškaraca i žena za spavanjem procjenjujući njihovu sposobnost da se nose s nedostatnim snom. Prema Breusu, eksperiment je predložio oštru razliku među spolovima. “Utvrdili smo da su žene imale više depresije, više bijesa, i više su bile neprijateljski raspoložene rano ujutro”, rekao je Breus

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve pokazali su korelaciju između neadekvatnog odmora i ubrzanog starenja kože. Druge studije povezuju loše obrasce spavanja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, krvnih ugrušaka, moždanog udara i psihijatrijskih problema. 

Žene pate više od muškaraca, i psihički i fizički, ako su prisiljene štedjeti na snu i zato spavajte dovoljno kako biste izbjegli negativne posljedice nedostatka sna.

Prosječna odrasla Amerikanka zahtijeva između 7 i 9 sati sna svaki dan. Međutim, 80 posto stanovništva kaže da obično ne ispunjava ovu kvotu. Da biste saznali više o spavanju, posjetite nacionalne zaklade za san  i pročitajte upute.  

Piše: zavodljiva.com