Osjećaj zaljubljenosti je čista kemija

Foto: Pexels

U procesu zaljubljivanja nema ništa romantičnog s obzirom da se radi o čistoj kemijskoj reakciji u mozgu. Da bi naš mozak počeo lučiti kemikalije i to oksitocin, dopamin i adrenalin potrebna je svega petina sekunde. To znači da ako nam je neka osoba privlačna reagiramo vrlo brzo.

Upravo ti hormoni sreće izazivanju osjećaj zadovoljstva i euforije. Zahvaljujući njima osjećamo “leptiriće u trbuhu” kad se zaljubimo.

Taj početni osjećaj, koji imamo kad se zaljubimo ili vidimo nekoga tko nas privlači, sličan je osjećaju koji proizvode droge, npr. kokain, budući da aktivira iste centre u mozgu koje luče kemikalije odgovorne za to da se osjećamo zadovoljno i euforično.

Ako mislite da je srce odgovorno za proces zaljubljivanja, varate se, jer mozak tek kasnije upravlja srcem.

“Mozak i srce su povezani, u pitanju je kompleksan proces. Primjerice, aktiviranje određenih dijelova mozga dovodi do stimulacije srca te onih dobro poznatih leptirića u stomaku. Neki od simptoma mogu izgledati kao manifestacija srca, a zapravo dolaze od mozga”, rekla je profesorica Stephanie Ortigue, jedna od vodećih autorica studija sa sveučilišta Syracuse.

Ostaje nejasno što je zapravo privlačnost prema nekoj osobi, kada je ugledamo i zašto kod nekih osoba mozak luči kemikalije, a kod drugih ne.

Piše: zavodljiva.com