Vaginizam – uporni nevoljni grč muskulature vanjske trećine rodnice

Foto: Danielle Reese - Pexels

Vaginizam se definira kao uporni nevoljni grč muskulature vanjske trećine rodnice koji tako ometa spolni odnos piše sciencedirect.com.

Žena s vaginizmom ima trajne ili ponavljajuće poteškoće u dopuštanju ulaska penisa, prsta ili bilo koji drugog predmeta, unatoč njenoj izraženoj volji da to učini.  Često je to fobično izbjegavanje, nevoljna kontrakcija mišića zdjelice i iščekivanje ili strah od boli ili doživljaj boli. Žene s vaginizmom pokazuju veću sklonost gađenju. Obično postoji ekstremni strah od ulaska penisa i strah od oštećenja porodom.

Žene koje dožive vaginizam često su sposobne da se seksualno uzbude i dožive orgazam. Međutim, one također mogu imati niz drugih poremećaja, uključujući odbojnost prema seksu, poremećaj ženskog uzbuđenja ili poremećaj ženskog orgazma. Nakon što se isključe ili riješe strukturne i druge fizičke abnormalnosti može se pristupiti liječenju.

Liječenje se provodi u nekoliko pravaca. Trening opuštanja, Kegelove vježbe i korištenje dilatatora. Treningom opuštanja žena se uči mišićnoj relaksaciji i tehnikama dijaframatskog disanja kako bi se smanjio osjećaj tjeskobe. Voljna kontrola vaginalnih mišića postiže se Kegelovim vježbama, u kojima žena vježba kontrahiranje i opuštanje pubokokcigealnog mišića.  Korištenjem seta postupno većih dilatatora koje ona ubacuje u rodnicu kod kuće i vlastitim tempom, ženi se pomaže prevladati strah od penetracije.  Nakon što može udobno umetnuti najveći dilatator, može početi voditi svog partnera dok ona polako i nježno ubacuje dilatatore.

Treba naglasiti ženama koje se liječe od vaginizma da idu polako i da se osjećaju ugodno sa svakim korakom i svakim dilatatorom prije nego što pređu na sljedeći. Nakon što su žena i njezin partner uspjeli umetnuti graduirane dilatatore, heteroseksualni parovi mogu početi pokušavati penetracijom penisa u vaginu. 

Ako žena ili njezin partner forsiraju liječenje prebrzim tempom, rezultat je često povećana tjeskoba oko penetracije i brz povratak na staro. Uz to, oba partnera treba educirati o potrebi učinkovite stimulacije erogenih zona žene, kako bi žena naučila povezivati ​​penetraciju s vaginalnim podmazivanjem, užitkom i uzbuđenjem. Korištenje fantazija i erotskih materijala također može pomoći u ovom procesu. 

Piše: zavodljiva.com