Unos ultraprerađene hrane značajno povećava rizik od prerane smrti

U medicinskom časopisu American Journal of Preventive Medicine objavljena je studija koja je proučavala povezanost prerane smrti s unosom ultraprerađene hrane. Istraživači su otkrili da konzumacija ultraprerađene hrane može biti uzrok smrti u značajnom postotku smrti u brazilskoj populaciji.

Istraživači su proučili potrošnju hrane u Brazilu od 2017. do 2018. Zatim su te informacije uspoređivali s podacima o demografiji i mortalitetu iz 2019. godine. Nalazi pokazuju važnost smanjenja unosa ultraprerađene hrane kako bi se smanjili zdravstveni rizici.

Analiza pokazuje da je konzumacija ultraprerađene hrane bila odgovorna za 10,5% svih preuranjenih smrti u ovoj dobnoj skupini. Nadalje istraživači su primijetili da je unos ultra-prerađene hrane odgovoran za 21,8% svih smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti od nezaraznih bolesti. Mnoge namirnice prolaze kroz određenu količinu obrade kako se ne bi pokvarile. Većina tih namirnica ima dugačak popis sastojaka na etiketi hrane. A to su prije svega gazirana pića, slatke ili slane pakirane grickalice poput čipsa ili kolačića, energetske pločice i energetska pića, instant juhe i drugi proizvodi spremni za zagrijavanje. Ova hrana uključuje i smrznuta jela i kolače.

Autor studije Eduardo A.F. Nilson, ScD, istraživač u Centru za epidemiološka istraživanja u prehrani i zdravlju, Sveučilište u São Paulu i Zakladi Oswaldo Cruz, Brazil, istaknuo je sljedeće naglaske istraživanja za MNT:

“To je prva studija koja je zapravo modelirala sveukupni utjecaj unosa UPF [ultraprocesirane hrane] na smrtnost kojih smo svjesni. Rezultati su značajni prije svega jer smrtni slučajevi koji se mogu pripisati predstavljaju veliki teret u smislu preuranjenih smrti iz svih uzroka (57 tisuća smrti predstavlja 21,8% preuranjenih smrti od nezaraznih bolesti koje se mogu spriječiti u Brazilu ). Osim toga, ako bi se unos UPF-a zadržao na razinama koje smo imali prije deset godina, moglo bi se spriječiti 21% pripisanih smrti.”

Na temelju ovih informacija, istraživači su procijenili da bi smanjenje energetskog unosa iz ultraprerađene hrane za 10-50% od trenutnih količina moglo uvelike pomoći u smanjenju ovih stopa smrtnosti.

Izvor: MedicalNewsToday

Piše: zavodljiva.com