Umanjite metabolički sindrom promjenom načina prehrane

Foto: Adonyi Gabor - Pexels

Imate višak kilograma? Visoki krvni tlak? Visoka razina šećera i kolesterola u krvi? Onda imate metabolički sindrom. Ako patite od metaboličkog sindroma, vaš rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti
značajno je povećan. Dobra vijest je da svoj metabolički sindrom obično možete preokrenuti sami.

Načelo – previše – premalo
Uzroci metaboličkog sindroma mogu se stoga ukratko objasniti načelom previše-premalo- Princip: Čovjek čini/jede previše onoga što je štetno i jede/radi premalo onoga što je korisno: Previše masti, šećera, soli, brze hrane, gotovih proizvoda, bezalkoholnih pića, alkohola, lijekova, stresa premalo voća, povrća, cjelovite hrane, vode, tjelovježbe, sna, opuštanja, vitalnih tvari.

Šareno povrće za prženje
1 kap ulja
1 velika glavica luka sitno nasjeckana
1 veliki režanj češnjaka, sitno nasjeckan
250 g mrkve oguljene i izvagane
250 g oguljenog krumpira, izvagati
250 g mahuna, zelenih, može i smrznutog
250 grama šampinjona
1 čajna žličica nasutog kardamoma u prahu
1 žličica juhe od povrća u zrnu

Rezačem za krastavce tanko narežite mrkvu. Smrznuti mahune po potrebi jednom probijte. Narežite gljive na ploške, a krumpir narežite na fine trakice pomoću rezača. U velikoj tavi koja se ne lijepi za poklopac, pirjajte luk i češnjak. Zatim prvo popržite mrkvu, par minuta, a kasnije i trakice krumpira. Stavite poklopac. Ako vam se čini da su posljednja dva sastojka pri kraju, dodajte mahune i kuhajte nekoliko minuta. Na kraju ubacite gljive i sve začinite kardamomom i temeljcem od povrća. Jako smanjite temperaturu i pustite da se povrće kuha samo na laganoj vatri i zatvorenog poklopca. Vrijeme kuhanja je malo “stvar osjećaja”, ovisno koliko je povrće debelo ili tanko narezano. Po potrebi jelo na tanjuru još posolite. Ovo može biti glavno jelo ili prilog.

Piše: Višnja Kašpar, viša medicinska sestra – savjetnica alternativnog načina života