Tretman kolagenom povećava rast i čvrstoću noktiju

Godine 2017. dr. Doris Hexsel i suradnici proveli su kliničku studiju u kojoj su ispitali otvoreno 25 sudionika koji su uzimali 2,5 g specifičnih bioaktivnih peptida kolagena jednom dnevno tijekom 24 tjedna nakon čega je uslijedilo razdoblje od četiri tjedna bez terapije kako bi utvrdili jesu li utjecali na rast noktiju i zdravlje noktiju oralnim liječenjem. Navedeni tretman povećao je rast noktiju za 12% i smanjio učestalost lomljenja noktiju za 42%. Većina sudionika (80%) složila se da je dodatak bioaktivnih peptida kolagena poboljšao izgled njihovih noktiju.

Kolagen je najzastupljeniji protein koji osigurava strukturu velikom dijelu vašeg tijela, uključujući vaše kosti, kožu, tetive i ligamente.

Postoji više izvješća koja pružaju dokaze za suplementaciju hidrolizata kolagena, što podupire poboljšanje zdravlja kože putem oralne primjene i prehrambenih proizvoda.

Doktorica Adelaide Hebert, profesorica dermatologije i direktorica pedijatrijske dermatologije na Sveučilištu Texas Health Science Center izjavila je da postoji malo, ako uopće ima, dokaza da uzimanje takvih dodataka ima bilo kakvu stvarnu medicinsku korist za kosu, nokte ili kožu.

Postoji 28 različitih vrsta kolagena, a samo neki od njih pomažu vašoj koži. Proteini kolagena također se sastoje od tisuća aminokiselina. Većina dodataka koristi kolagen koji je hidroliziran, ali ga tijelo razgraditi na više različitih načina.  Studija koja pokazuje korist od jednog oblika kolagena ne govori ništa o drugim oblicima kolagena.

Tijelo prirodno stvara vlastiti kolagen razlaganjem prehrambenih proteina u aminokiseline . Aminokiseline su ono što izgrađuje različite vrste proteina u tijelu, uključujući kolagen, kaže Shannon Weston, registrirana dijetetičarka na Sveučilištu Texas Health School of Public Health u Houstonu.  “Budite skeptični prema zdravstvenim tvrdnjama koje se odnose na dodatni kolagen”, izjavila je Weston. “Znanost nije u potpunosti proučila sve navodne dobrobiti.”

Piše: zavodljiva.com