Trebamo li vjerovati astrologiji?

Mnogi astrolozi smatraju da su predviđanja tipa “Danas ćete upoznati nekoga novog i uzbudljivog” totalna besmislica. Međutim, i dalje smatraju da je naša osobnost određena položajem Sunca, Mjeseca i planeta u trenutku našeg rođenja.

Bivši astrolog Geoffrey Dean i profesor Ivan Kelly sa Sveučilišta Saskatchewan u Kanadi usporedili su 2003. godine rezultate testova osobnosti za više od 2000 ljudi rođenih u nekoliko minuta jedni od drugih, a time i s nerazlučivim astrološkim kartama rođenja. Ako ima istine u tvrdnjama astrologije, to bi značilo da svaki od blizanaca ima slične osobine. Ipak, prema istraživačima, usporedbe testova osobnosti nisu uspjele pronaći nikakvu značajnu korelaciju među blizancima.

Mnogi astrolozi čitanje karte rođenja pripisuju intuiciji odnosno psihičkom sposobnošću, pri čemu se natalna karta ponaša poput kristalne kugle. 

U zapadnim zemljama otprilike 1 osoba od 10 000 prakticira astrologiju. Mnogi testovi astrologa napravljeni su od 1950-ih, ali je tek nedavno moguć koherentan pregled.  Opsežni test osoba rođenih u razmaku od manje od pet minuta nije pronašao nikakav nagovještaj sličnosti koje predviđa astrologija.  Meta-analiza više od četrdeset kontroliranih studija sugerira da astrolozi nisu u stanju raditi znatno bolje od slučajnosti odnosno statističkih pogrešaka, čak ni u predviđanju ekstraverzije. Točnije, astrolozi koji tvrde da koriste psihičke sposobnosti nisu ništa ništa bolji od onih koji to ne rade.

Mogućnost da bi astrologija mogla biti važna za svijest se ne poriče, ali takvi utjecaji, ako uopće postoje u astrologiji, čini se da su vrlo slabi i vrlo rijetki.

Piše: zavodljiva.com