Trebaju li nam uopće restriktivne dijete?

budi-zavodljiva-ana-jeftimija-restiktivne-dijete
Foto: Pexels

Svi smo se ponekad našli u situaciji kada smo pomislili da trebamo izgubiti koji kilogram ili smanjiti taj trbuščić. 

Prva stvar koju tada pomislimo je da trebamo na dijetu, a pod dijetom najčešće  podrazumijevamo ukidanje iz prehrane svega u čemu najviše uživamo. Mora li stvarno biti tako i da li je to stvarno jedini način? 

Krenimo od toga da kada kažemo riječ DIJETA što ona uopće znači? Dijeta zapravo znači način prehrane i ne bi uopće trebala podrazumijevati restriktivan način prehrane kojemu je cilj gubitak kilograma i masnih naslaga. 

Da bi izgubili kilograme i višak masnih naslaga svakako je potrebno promijeniti prehranu, ali to nikako ne bi trebalo podrazumijevati restriktivno ukidanje određenih vrsta namirnica i gladovanje po cijele dane. 

Može se ponekada koristiti nekakva brzinska „dijeta“ prije određenog događanja ako je potrebno izgubiti samo kilogram ili dva da bi nam određena haljina savršeno stajala. Tada možemo pribjeći režimu koji kratkoročno isključuje određene vrste namirnica iz prehrane kao što su za nekoga toliko omraženi ugljikohidrati ili ukidanje i preskakanje pojedinih obroka.

Za dugoročne rezultate, za gubitak većeg broja kilograma , za gubitak masnih naslaga sa trbuha , bedara , nadlaktica koje su tamo već neko vrijeme, ta „dijeta“ nikako neće biti dovoljna i dugoročno uspješna jer je za takve rezultate, a pogotovo za njihovo kasnije održavanje potrebno postepeno, planirano, konzistentno i na kraju trajno mijenjanje prehrambenih navika, a onda sa njima i životnog stila i načina razmišljanja. 

Kada spomenemo restriktivne dijete, prvo što povezujemo sa tim je ukidanje ili značajno smanjenje količine određene vrste namirnica u prehrani, a to najčešće budu ugljikohidrati ( kruh, slatko, krumpir, tjestenina, riža… ) ili/i masti ( masnije meso, punomasni mliječni proizvodi, razni umaci i namazi…). Istina je da danas ljudi općenito u svojoj prehrani imaju previše namirnica koje sadrže previše jednostavnih ugljikohidrata i zasićenih masnoća, a pogotovo njihovu kombinaciju – to je radi česte konzumacije industrijskih proizvoda koji su napravljeni tako da budu ukusni i privlačni za jelo i da nas kada ih jedemo navlači na još što je jedna „varka“ prehrambene industrije. 

Nije problem u konzumaciji ugljikohidrata i masti općenito nego u pretjeranoj konzumaciji rafiniranih proizvoda koji sadrže njihovu kombinaciju koja jednostavno stalno stvara želju za JOŠ . 

Iz ovoga razloga , kada netko želi izgubiti kilograme, ukida si iz prehrane ne samo industrijske proizvode nego često i apsolutno sve što sadrži ugljikohidrate – sav kruh , tijesto, rižu… što pogotovo dugoročno nije dobro jer su ugljikohidrati u prehrani neophodni i svakako potrebni, oni predstavljaju naše gorivo . 

Ono što je  zapravo problem je to što želimo brze rezultate, trenutno, sada i odmah. Ne razmišljamo o tome kako će i što će biti nakon što izgubimo te kilograme i kada se vratimo na stari način prehrane. Nemoguće je da održimo postignuto ako se vratimo na ono staro koje nas je zapravo i dovelo do trenutnog stanja. 

Ono što je teško za prihvatiti je to da je potrebna trajna promjena, da ne postoji lagan način i čarobna pilula i da zapravo restriktivne dijete djeluju privremeno i kratkotrajno. 

Ono što nam treba je postepena promjena prehrambenih navika sa prvotnim ciljem gubitka kilograma i masnih naslaga , ali sa trajnim ciljem promjene navika vezanih za prehranu, edukacije o tome kako treba izgledati prehrana koja trajno podržava naše zdravlje pružajući nam dovoljno nutrijenata za sve aktivnosti bez viška kilograma , a da istovremeno možemo uživati u hrani i ne uskraćivati se sve što volimo. 

Da bi počeli sa gubitkom kilograma ono što prvo trebamo zadovoljiti je svakako da budemo u kalorijskom deficitu što znači da trebamo unositi manje energije hranom nego što je trošimo . Ono što je problem često kod restriktivnih dijeta je to što tada unosimo i premalo kalorija što oda rezultira odustajanjem , napadajima gladi , a kod nekoga moguće i razni drugim problemima – deregulacijom probave, problema sa spavanjem, manjkom energije…

Trebamo biti svjesni da ovakva promjena možda zvuči jednostavno, ali da nipošto nije laka . Da je to proces koji svakako traje duže nego što bi u početku mogli predvidjeti i očekivati. 

Ne postoji  čarobna pilula i lakši način, a najbitnija stvar za uspjeh je konzistentnost koja dovodi do trajnih promjena. 

Piše: Ana Jeftimija, fitness trener i savjetnik za prehranu