Studija pokazuje da vitamin B6 može umanjiti anksioznost

Foto: Daria Shevtsova - Pexels

Istraživači sa Sveučilišta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu proučavali su kako vitamin B6 i vitamin B12 mogu utjecati na razinu anksioznosti i depresije.

Nacionalni institut za mentalno zdravlje u SAD-u objavio je podatak da je oko 8,4% svih odraslih osoba u SAD-u doživjelo depresivnu epizodu 2020. godine što ukazuje da je depresija jedan od najraširenijih stanja mentalnog zdravlja.

Istraživači su htjeli saznati u kojoj mjeri vitamini B6 i B12 mogu utjecati na gama-aminomaslačna kiselinu (GABA). GABA je neurotransmiter koji može smiriti živčani sustav i može doprinijeti razvoju anksioznosti ili depresije.

Istraživanje je provedeno na početnoj grupu od 478 sudionika koji su sami prijavili anksioznost i/ili depresiju. Nasumično su odabrani da primaju vitamin B6, vitamin B12 ili placebo. Pri tome su korištene metode Screen for Adult Anxiety Related Disorders (SCAARED) i Mood and Feelings Questionnaire (MFQ).

Rezultati studije pokazali su da vitamin B6 može značajno pomoći u smanjenju simptoma tjeskobe i depresije. Sudionici B6 vidjeli su značajno smanjenje svojih SCAARED i MFQ testova u usporedbi s placebo grupom, dok su kod primjene vitamina B12 rezultati pokazali nešto blagom poboljšanju simptoma anksioznosti i depresije u usporedbi s placebo grupom što istraživači nisu smatrali značajnim.

Vitamin B6 sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, lipida i glukoze, ali i u sintezi nekih važnih molekula (neuroprijenosnika, hemoglobina i nukleinskih kiselina). Također je od velike važnosti za imunološko, kardiovaskularno i neurološko zdravlje. Široko je rasprostranjen u hrani, a najbolji izvori ovog vitamina su integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke ( npr. slanutak, tuna ). Nedostatak ovog vodotopljivog vitamina nije čest i javlja se u kombinaciji s nedostatkom drugih vitamina B skupine.

Piše: zavodljiva.com