Što je oksitocin i kako djeluje na naše ponašanje?

Foto: Anna Tarazevich - Pexels

Oksitocin je ljudski hormon kojeg proizvodi hipotalamus odakle se pohranjuje i izlučuje u krvotok iz stražnjeg dijela hipofize. Naziva se još i hormon sreće ili ljubavi, no ljubav je daleko složeniji proces od djelovanja hormona.

Po kemijskom sastavu je polipeptid sastavljen od 9 aminokiselina, što je početkom 1950-ih otkrio američki biokemičar Vincent du Vigneaud.

Hormon oksitocin C₄₃H₆₆N₁₂O₁₂S₂ i njemu sličan vazopresin imaju veliku ulogu u razumijevanju emocija i razvijanju bliskosti među parovima. Oksitocin je hormon koji je direktno povezan uz ljudsko povezivanje i povećanje povjerenja i odanosti. U nekim istraživanjima razina oksitocina je povezana i s ljubavnim odnosima.

Poznato je da je oksitocin najviše zastupljen u maternici i mozgu, hipotalamusu i amigdali, važnim za izražavanje emocija.

Njegova glavna funkcija je stimulirati kontrakcije maternice  tijekom poroda pa se primjenjuje i intravenozno tijekom poroda kako bi se pojačale kontrakcije – što je poznato pod nazivom “drip”. Kasnije dodir između majke i djeteta kao i pogled majke na dijete doprinose lučenju oksitocina i pojačavaju pažnju majke prema potrebama djeteta. Gubitak mlijeka ovisi o oksitocinu pa se lučenje mlijeka može obnoviti injekcijama oksitocina.

Bliski i intimni odnosi, grupni treninzi i druženja s prijateljima pomažu u otpuštanje oksitocina. Dodir i nježnost povećavanju razinu oksitocina dok udaljenost od partnera umanjuje njegovu razinu. Zbog toga se javlja osjećaj potrebe za dodirom.

Koncentracija oksitocina mijenja se i tijekom mjesečnog ciklusa žene. Koncentracija raste nakon menstruacije da bi dostigla svoj maksimum tijekom ovulacije te nakon toga pada na najniže vrijednosti.

Koncentracija oksitocina raste tijekom spolnog odnosa i tijekom orgazma. Kod žena je potrebna vaginalna stimulacija za povećanje razine oksitocina dok je kod muškaraca dovoljna i vizualna stimulacija.