Spavanje u potpunom mraku bolje je za vaše zdravlje

Foto: Andrea Piacquadio - Pexels

Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu istražuje vezu između izlaganja svjetlu tijekom spavanja i zdravstvenih rizika. Istraživanje služi kao upozorenje za mnoge ljude koji žive u industrijaliziranim zemljama gdje je svjetlo sveprisutno.

Docent dr. Minjee Kim,  neuro-intenzivist koji proučava ulogu spavanja i cirkadijanskih ritmova, sa Medicinskog fakulteta Northwestern Medicine Feinberg, rekla je za javnost: “Bilo da se radi o nečijem pametnom telefonu, ostavljenom televizoru preko noći ili o svjetlosnom zagađenju u velikom gradu, živimo među velikim brojem umjetnih izvora svjetlosti koji su dostupni 24 sata dnevno.” “Čini se da čak i mala količina svjetlosti ima primjetan učinak na reakciju našeg tijela”, rekla je dr. Minjee Kim za Medical News Today.

“Prethodne studije na životinjama i na ljudima sugerirale su potencijalnu povezanost između pogrešne svjetlosti – nedovoljno svjetla danju, previše svjetla noću i pretilosti”, rekao je dr. Minjee Kim.

“Postojalo je malo podataka o obrascima izloženosti svjetlu kod starijih osoba”, rekao je dr. Minjee Kim. “Budući da su starije osobe već pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, željeli smo znati koliko su često starije osobe izložene “svjetlu noću” i je li svjetlo noću povezano s čimbenicima rizika za KVB.

“U studiji koju je provela naša grupa, čak je i jedna noć slabog svjetla tijekom spavanja povećala broj otkucaja srca i glukozu u krvi kod mladih, zdravih odraslih osoba koje su dovedene u laboratorij za spavanje na eksperiment preko noći”, objasnila je dr. Minjee Kim.

Izvor: Medical News Today

Piše: zavodjiva.com