Sedam načina na koji netko može manipulirati vama.

Foto: Pexels

Dr. sc. David J. Lieberman, renomirani je psihoterapeut i autor jedanaest knjiga. Obučavao je osoblje u američkoj vojsci, FBI-u, CIA-i i NSA-i, a njegov video s uputama obavezan je za diplomce iz psiholoških operacija. Podučavao je vladine pregovarače, stručnjake za mentalno zdravlje i dr.

U svojoj knjizi “Get Anyone to Do Anything” i predavanjima sugerira kako naučite jasno razlikovati načine pomoću kojih neka osoba pokušava manipulirati vama.

U interakciji s partnerom promatrajte i slušajte objektivno. Ne slušajte slijepo samo riječi već nastojte otkriti skrivene poruke koje se kriju iza tih riječi. Manipulator vas pokušava navesti da učiniti ono što on želi te umanjiti i uspavati vašu sposobnost razmišljanja. Ako vam se učini da ste čuli nešto što izgleda kao pokušaj manipulacije, zastanite i dobro razmislite. Prije nego što reagirate prikupite sve činjenice, kao biste bili sigurni da se radi o pokušaju manipulacije, a zatim zauzmite stav kako ne biste postali marioneta manipulatora. Vodite strogo računa o načinu na koji osoba to izgovara, jer nisu sve osobe manipulatori, a koriste iste izraze.

Postoji sedam načina odnosno trikova koje koriste manipulatori a to su: zastrašivanje, strah, znatiželja, naša težnja da se svidimo, ljubav, ego i osjećaj krivnje.

Zastrašivanje: “Zar nemaš dovoljno povjerenja u sebe?”, “Zar se ne možeš odlučiti?”, “Zar si tako nesiguran?”.

Strah: “To će sve propasti.”, “Nigdje nećeš dobiti povoljnije uvjete”, “Nadam se da znaš što radiš”, “Ovo je posljednja mogućnost za uspjeh”.

Osjećaj krivlje: “Kako to uopće možeš i pomisliti?”, “Ne prepoznajem te”, “Kako možeš da mi ne vjeruješ?”.

Ego: “Kako si ti pametan”, “Ti ćeš to odmah shvatiti”, “Ne bi te nikad prevario”.

Znatiželja: “Pokušaj, uvijek možeš odustati”, “Možda ćeš kasnije žaliti”, “To bi moglo biti zabavno, što misliš?”.

Težnja da se svidimo: “Sada pokaži što znaš”, “Dobio si priliku da pokažeš kakav si i koliko vrijediš?”.

Ljubav: “Da me voliš to bi napravio”, “Mogli bismo imati prekrasan odnos”, “Fascinirala me tvoja dobrota”.

Piše: zavodljiva.com