Sadrži li vaš ruž sporni titanijev dioksid?

Foto: Shiny Diamond - Pexels

Titanov dioksid TiO2 kemijska je tvar koja se koristi u kozmetici, prehrani i medicini. Do maja mjeseca 2021. bio je označen kao bezopasna tvar i odobren za korištenje od strane Evropske agencije za sigurnost hrane ( EFSA ) no danas više nije.

U međunarodnom akademskom časopisu Nanotoxocology navedena je studija koju su proveli Chao Huang, Mayu Sun, Yang Yang, Feng Wang, Xueqi Ma, Jingquan Li, Yilong Wang, Qiurong Ding Key Laboratory of Food Safety Research, Institute for Nutritional Sciences, Shanghai Institutes for Biological Sciences, Chinese Academy of Sciences, Shanghai, China ,Hao Ying, Haiyun Song, Yongning Wu, Yiguo Jiang, Xudong Jia, Qian Ba &Hui Wang. U tekstu se navodi zaključak kako titanov dioksid može promijeniti aktivnosti makrofaga odnosno razbiti imuni balans . O daljnjim učincima štetnosti treba provesti daljnja istraživanja jer se danas titanov dioksid koristi u obliku nanočestica i prodire u organizam na neželjena mjesta.

Da li vaš ruž sadrži titanov dioksid možete provjeriti tako da na ambalaži potražite šifru sastojka CI 77891.

Članovi Organizacije za zaštitu potrošača Stigtung Warentest, proučavali su 17 ruževa koji se nalaze na tržištu i utvrdili da svih 17 sadrži titanov dioksid, bez obzira radi li se od jeftinoj ili skupoj kozmetici.

Ako se šminkate svakodnevno godišnje pojedete oko 5 ruževa, što nije zanemarivo. Više o titanijevom dioksidu možete pročitati na linku Stifung Warentesta.

“Sa stajališta zaštite potrošača i zbog mjera opreza ne bismo bezrezervno preporučili niti jedan ruž koji smo testirali” navedeno je u izvješću Stifung Warentesta.