Koje su prednosti redovne tjelesne aktivnosti?

zavodljiva.com-fitnes-budi-zavodljiva
Foto: Marta Wave - Pexels

Jedan od najčešćih razloga za početak vježbanja je želja za boljim tjelesnim izgledom – bilo manje kg, bilo oblikovanijim određenim dijelovima tijela. Većina ljudi, a pogotovo oni koji možda po prvi puta počinju sa redovnim vježbanjem, možda niti ne znaju koje su sve prednosti i dobrobiti redovnog vježbanja kroz duži period. Osobe koje nemaju potrebe za početkom sa redovnim vježbanjem radi gubitka kilograma i oblikovanja tijela tada onda niti nemaju dovoljno motiva za početak i provođenje redovnog tjelesnog vježbanja. Zato u ovome tekstu želim napisati nekoliko razloga i prednosti redovnog tjelesnog vježbanja osim postizanja dobrog izgleda i manje kilograma što je svakako dobar benefit, ali zapravo nakon što pročitate sve ovo što slijedi ispada kao dodatni benefit.

POVEĆANJE MIŠIĆNE MASE SA POSLJEDIČNIM UBRZAVANJEM METABOLIZMA – žene inače imaju prirodno manji udio mišića u tijelu od muškaraca i to je fiziološki tj. prirodno. No, sa godinama života tijelo se mijenja i prirodno se smanjuje udio mišića, a povećava udio masti i na taj način se postepeno usporava razina našeg metabolizma u mirovanju – što znači ukratko da možemo sve manje jesti a da ostanemo na istoj kilaži. Redovnim tjelesnim vježbanjem postepeno povećavamo, a onda i održavamo mišićnu masu i na taj način zaustavljamo usporavanje metabolizma što znači da zapravo zaustavljamo godine i održavamo naše tijelo mladim.

ODRŽAVANJE I POVEĆANJE GUSTOĆE KOSTIJU – kao što se razina bazalnog metabolizma usporava sa godinama tako se i gustoća kostiju smanjuje. Ako smo redovno fizički aktivni , tada radom mišića direktno utječemo na održavanje prokrvljenosti i količinu koštane mase i na taj način usporavamo i sprječavamo pojavu poroznosti kostiju.UTJECAJ NA DOBRO RASPOLOŽENJE I VEĆU RAZINU ENERGIJE – redovnim vježbanjem se povećava naša kondicija i snaga. Kada redovno postižemo određeni intenzitet tjelesnog vježbanja gdje se postiže umjereno ubrzavanje srčanog ritma kroz neko vrijeme te potiče znojenje , tijelo je potaknuto da izlučuje neurotransmitere koji pozitivno utječu na naše raspoloženje . Vjerojatno ste čuli za endorfin , a tu su još i dopamin i serotonin . Zato se nakon dobrog treninga istovremeno osjećamo opuštenima, ali i punima energije.

SMANJENJE RIZIKA OD KARDIOVASKULARIH BOLESTI – često se tzv. „kardio“ vježbanje povezuje sa velikom potrošnjom energije i onda posljedično gubitkom kilograma , no veći benefit je upravo u jačanju i poboljšanju funkcije kardiovaskularnog sustava . Danas su bolesti kardiovaskularnog sustava na prvom mjestu kao uzrok smrti. Već i svakodnevno hodanje se računa kao kardio, već svakodnevnih 6000 koraka mogu imati pozitivni dugotrajni učinak na vaše zdravlje.

UPOZNAVANJE NOVIH LJUDI I DRUŽENJE – u današnjem ubrzanom rasporedu imamo sve manje vremena za socijalne kontakte, a još je manje mogućnosti i vremena za upoznavanje novih ljudi. Socijalni kontakt je jedna od komponenti koja nam je potrebna u životu da bi bili sretni i osnovna je ljudska potreba. Bilo koja zajednička aktivnost povezuje ljude – čak nije potrebno niti da se aktivnost provodi uživo, provođenjem aktivnosti i u kućnim uvjetima, online moguće je ostvariti nova poznanstva i kontakte.

SMANJENJE BOLOVA U ODREĐENIM DIJELOVIMA TIJELA- neaktivnost i sjedilački način života nam donosi i bolove i napetost u određenim dijelovima tijela. Ljudsko tijelo je stvoreno za pokret, za rad. Kada ga dovedemo u stanje dugotrajnog mirovanja dešava se začarani krug na neki način. U neaktivnom tijelu mišići postaju trajno napeti, a istovremeno slabi. Ako smo neaktivni duže vremena, postepeno i zaboravljamo kako se pravilno kretati i raditi određene pokrete pa nam ti pokreti postaju neugodni , mrski i od nas zahtijevaju ulaganje velike količine energije što nam nije prirodno. Ljudsko tijelo nije zamišljeno i ne voli rasipati energiju jer nam je iskonski ugrađeno u nama da trebamo čuvati energiju, a ne ju trošiti. Zato postepeno primjerenim redovnim vježbanjem dolazimo do ponovnog učenja pokreta i uživanja u njima, a onda i do popuštanja bolova koji su nastali dužom neaktivnosti.
Ovo su samo neke od prednosti redovne tjelesne aktivnosti, moglo bi se nabrajati još njih, no ovih nekoliko je vjerujem dovoljno da i vas potakne da krenete i počnete se kretati!

Piše: Ana Jeftimija, fitness trener i savjetnik za prehranu