Ocat – zaštita od bakterija, gljivica i drugih štetnih mikroba

Foto: Pexels

Ocat može zaštititi od gljivica, bakterija i drugih štetnih mikroba, pa bi namakanje stopala u vodi sa octom moglo imati potencijalne koristi za stopala. Jednostavno je napraviti u otopini od 1 dijela octa i 2 dijela vode. Namačite stopala 20 minuta.

Osim za kuhanje ili čišćenje ocat služi i za alternativnu medicinu, jer sadrži octenu kiselinu, koja ima antimikrobna svojstva.

Ocat može pomoći u poboljšanju sljedećih stanja:

  • miris stopala
  • altetsko stopalo
  • bradavice

Različite vrste octa sadrže različite količine octene kiseline. Na primjer, bijeli ocat sadrži oko 4 do 7 posto octene kiseline, dok jabukovača i vinski ocat sadrže oko 5 do 6 posto.

Loš miris stopala može biti posljedica znojenja, koje se može nakupiti oko stopala. Ponekad se miris stopala pogoršava rastom bakterija i gljivica na stopalima i obući.

Budući da ocat djeluje antimikrobno, namakanje stopala u kupelji s octom 10 do 20 minuta može pomoći u ubijanju bakterija ili gljivica koje doprinose mirisu stopala. Očistite stopala običnim, mekim sapunom prije i poslije namakanja.

Atletsko stopalo je zarazna bolest kože uzrokovana izloženošću određenim gljivicama. Utječe na stopala jer cipele stvaraju toplo, tamno, vlažno okruženje za razvoj gljivica. Često se razvija između nožnih prstiju i uzrokuje da koža postane suha, osjetljiva i osjetljiva na oštećenja. Boravak na javnim mjestima, kao što su teretane ili bazeni, može dovesti do atletskog stopala.

Kako ocat ima antifungalna svojstva, svakodnevno namakanje stopala u kupku za stopala s octom moglo bi pomoći u borbi protiv gljivičnih infekcija, kao što je atletsko stopalo.

Međutim, trenutno nema pouzdanih dokaza koji sugeriraju da je ocat, koristan u liječenju atletskog stopala. Međutim, namakanje u octu može umiriti i ublažiti simptome i malo je vjerojatno da će uzrokovati nikakvu štetu.

Bradavice su izrasline na koži uzrokovane virusom HPV ( humani papiloma virus ). Moguće je prenijeti bradavice s jedne osobe na drugu bliskim kontaktom s kožom. Na stopalima se mogu pojaviti bradavice. Obično nisu bolne ali mogu biti ružne.

Kako ocat ima antimikrobna svojstva, može zaštititi od virusa. Moguće je da bi namakanje u octu moglo pomoći u liječenju ili sprječavanju rasta bradavica na stopalima ili na koži.

Trenutno nema dokaza da se ocat može boriti protiv infekcija uzrokovanih virusima, kao što je HPV. Neka istraživanja otkrivaju da octena kiselina u octu može biti korisna u prevenciji kožnih infekcija kod osoba s opeklinama.

Ocat je uglavnom siguran kada se koristi u umjerenim količinama. No moguće je da ocat nadraži već upaljenu kožu.  Također nije prikladan za liječenje rana na stopalu.

Osobe koje imaju dijabetes trebale bi izbjegavati korištenje octa za probleme sa stopalima. Iako dijabetes može uzrokovati niz stanja stopala, uključujući bradavice i atletsko stopalo, ona će često zahtijevati specijaliziranu skrb.

Postoji malo dokaza koji podržavaju korištenje octa na ovaj način, ali malo je vjerojatno da će namakanje stopala u octu prouzročiti bilo kakvu štetu, a moglo bi donijeti neke prednosti za probleme s stopalima.

Piše: zavodljiva.com