Može li prehrana utjecati na rizik i napredak demencije?

Dr. Naoki Saji, iz Centra za sveobuhvatnu skrb i istraživanje poremećaja pamćenja u Nacionalnom centru za gerijatriju i gerontologiju u Obuu, Japan, predvodio je tim znanstvenika. Istraživači su identificirali velike razlike u razinama specifičnih crijevnih bakterija kod osoba s demencijom.

Istraživači su regrutirali 128 sudionika, a prosječna dob je bila 74,2 godine, od kojih su 59 posto bile žene. Neki su sudionici imali dijagnozu demencije, neki ne.  Znanstvenici su analizirali uzorke stolice svih sudionika kako bi pronašli razlike. Postojale su mjerljive razlike u uzorcima osoba s demencijom i onih bez nje. Konkretno, izmet osoba s demencijom imao je višu razinu amonijaka, indola, skatola i fenola. Indol i skatol imaju intenzivan miris izmeta u velikim koncentracijama, ali u nižim koncentracijama imaju miris cvjetova, a prirodno se javljaju u nekim vrstama cvijeća.

U izmetu sudionika s demencijom znanstvenici su također izmjerili značajne promjene u razinama određenih crijevnih bakterija. Otkrili su niže razine dobrih bakterija iz porodice BacteroidesBakteroidi razgrađuju otrovni biljni materijal u šećere koje ljudsko tijelo može iskoristiti.

Pokazalo se i da osobe s demencijom imaju više bakterija iz porodice Ruminococcus od onih bez demencije.

Ova studija nije prva koja povezuje promjene u crijevnim bakterijama s demencijom, ali znanstvenici još uvijek raspravljaju kako točno bakterije u crijevima utječu na mozak.

“Iako je ovo opservacijska studija i procijenili smo mali broj pacijenata, omjer vjerojatnosti je svakako visok, što sugerira da bi crijevne bakterije mogle biti meta za prevenciju demencije” izjavio je dr. Naoki Saji.

Piše: zavodljiva.com