Molnupiravir protiv Covid-19: Lijek koji obećava

Medical News Today istražio je dokaze o opravdanosti optimizma u primjeni lijeka molnupiravir u liječenju Covid-19.

Globalno ispitivanje , koje je vodila farmaceutska tvrtka Merck – poznata kao MSD izvan Sjedinjenih Država i Kanade – i Ridgeback Therapeutics, otkrila je da eksperimentalni antivirusni lijek ove tvrtke molnupiravir smanjuje rizik od prijema u bolnicu ili smrti od COVID-19 za otprilike 50 %.

U randomiziranom ispitivanju troje znanstvenika su davali molnupiravir ili placebo skupini od 775 ljudi. Svi su sudionici bili pozitivni na SARS-CoV-2 infekcije i imali su blage do umjerene simptome COVID-19 koji su počeli ne više od 5 dana ranije.

Svaki sudionik imao je barem jedan čimbenik rizika za teški oblik COVID-19 koji je uključivao pretilnost, dob preko 60 godina, dijabetis i bolesti srca. Niti jedan sudionik nije bio primljen u bolnicu.

Znanstvenici su svakog od 775 sudionika nasumično rasporedili u jednu od dvije grupe. Jedna skupina je primala molnupiravir, a druga placebo . Sudionici su uzimali kapsule dva puta dnevno tijekom 5 dana.

Od 385 pacijenata koji su uzimali molnupiravir, 28 ih je primljeno u bolnicu, u usporedbi s 53 pacijenata u placebo skupini. Osam sudionika placebo grupe je umrlo, dok su svi oni koji su primali antivirusni lijek bili živi na kraju 29-dnevnog razdoblja istraživanja.

Proizvođač, Merck, podnosi zahtjev za odobrenje za hitnu uporabu od Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Piše: Miroslav Horvat