Microneedling – napredna njega kože potiče kolagen na aktivnost

Foto: Miroslav Horvat

Kada govorimo o microneedlingu govorimo o jednom od najtraženijih tretmana napredne njege kože koji je zaživio jednako među ženama kao i muškarcima. Sama tehnika je medicinskog karaktera. Prvobitno su ju koristili samo liječnici i dermatolozi u terapijske svrhe – kao uspješnu metodu liječenja vrlo problematične kože ( npr. ožiljaka od akni ). U zadnjih nekoliko godina microneedling postaje kozmetička i estetska usluga zahvaljujući cijeloj paleti prirodnih benefita i mogućnosti koju ova tehnika pruža.

Što je točno microneedling i kako možemo znati jesmo li podoban kandidat za ovu tehniku?

Iako postoji generalna podjela na vrste i stanja kože, svaka koža je ipak individualna i zahtjeva individualan pristup. Problemi kože na koje se nerijetko žalimo su masna koža, akne, bore, proširene pore, hiperpigmentacija, pušačko sivilo, neujednačen ten itd.

Ipak, jedan od najvećih problema koji nam se nameće je prirodan proces gubitka kolagena tijekom starenja. On uzrokuje nastanak bora, proširivanje pora i općenito atrofiju kože lica i tijela. Microneedling ili indukcijska terapija kolagenom zasniva se na stvaranju mikrokanala na koži čime se potiče stvaranje kolagenskih vlakana.

Uporabom dermarollera ili naprednijeg dermapena mikroiglice neznatno ulaze pod kožu koju na taj način potičemo na djelovanje. Novonastala kolagenska vlakna zatim prirodno podižu tonus kože, zaglađuju teksturu, ublažavaju tj. uklanjanjaju bore i ožiljke ( posebice one uzrokovane aknama ), strije, hiperpigmentaciju i ostale probleme.

Stvaranjem mikrokanala na koži također omogućujemo pojačano upijanje unaprijed odabranih preparata. Preparati se odabiru prema tipu i stanju kože kao i vidljivim promjenama na koži, što utvrđuje tehničar prilikom pregleda i procjene. Sam tretman smatra se bezbolnim s obzirom na lokalnu primjenu topikalnog anestetika te zaista minimalnu invazivnost tehnike na koži. Najčešća pitanja dolaze upravo iz ovog segmenta, pa nije na odmet klijentima osvijestiti stavku individualnog kapaciteta tolerancije na bol te usporediti s iskustvom tetoviranja koje nam je potpuno prihvatljivo ( pri tetoviranju igla prodire u mnogo dublje slojeve dermisa te se ne koristi lokalni anestetik ).

Nakon tretmana microneedlingom očekuje se blago eritemsko crvenilo i osjetljivost kože koja prolazi u vremenu do 48 h, a terapeut pacijenta upućuje u detaljnu kućnu njegu pri čemu dobiva preparate za to. Aktivnosti koje se ne preporučuju nakon ovog tretmana su izlazak na sunce, sportske aktivnosti, uporaba saune, solarija, bazena i dr. Na posao možete ići već istog ili sljedećeg dana. Ozbiljnog vremena oporavka zapravo nema, osim ako se uvjeti na radnom mjestu kose s onima koje je zabranio terapeut u sklopu njege. Kućna njega nakon tretmana vrlo je bitna, jer je na pacijentu kao i na tehničaru da odgovorno djelujete na obostrano zadovoljstvo. Tretman je nekirurški pa zahtjeva strpljenje i nerijetko ponavljanje u određenim vremenskim razmacima kako bi se poticanjem kolagena na djelovanje dobila mlada, ujednačena, blistava i čista koža. Kada se postignu željeni rezultati, isti se održavaju jednim tretmanom mjesečno ili rijeđe, ovisno o tipu i problematici kože.

Piše: Gorica Santo, vlasnica SKIN IQ, ESTETSKI STUDIO