Masters i Johnsonova o priroda ljudske – ženske seksualnosti

Foto: Dainis Graveris - Pexels

Američki znanstvenici William Howell Masters, Virginia Eshelman Johnson, dugo su godina kao par istraživali ljudsku seksualnost. U svojoj knjizi “Human Sexuality” autori W. Masters, V. Jonson i Robert_C._Kolodny govore o ljudskoj seksualnosti.

Ljudska seksualnost zapravo predstavlja načine na koji se ljudi izražavaju kao seksualna bića. To je zapravo skup vrijednosti, osjećaja, stavova i ponašanja u vezi sa seksualnom željom i identitetom, odnosno postojanjem svakog ljudskog bića kao rodnog, spolnog i seksualnog.

Seksualnost se može izražavati mislima, požudom, vjerovanjima, stavovima, ulogama i odnosom. Kao integralni dio razvoja ljudske jedinke u svim fazama života, seksualnost uključuje fizičke, psihološke i društvene komponente.

Masters i Johnsonova govore o četiri stupnja fiziološkog uzbuđenja: uzbuđenje, plato, orgazam i razrješenje.

Uzbuđenje: Tijekom prve faze uzbuđenja erektivno tkivo u zdjelici, vulvi i klitorisu nabubri krvlju, a živci u tom području postaju osjetljiviji na stimulaciju. U rodnici se to povećava cirkulacija krvi proizvodi tekućinu koja vlaži stijenke rodnice i unutarnje usne. Stijenka rodnice različitih žena različito se podmazuju. Spolna napetost raste, a žene mogu disati brže ili osjetiti laganu drhtavicu. Bradavice mogu postati uspravne i tvrde, a na koži se može pojaviti i osip.

Plato: Ako se stimulacija nastavi, osjećaji su sve intenzivniji, rodnica postaje osjetljivija, a klitoris se povlači ispod kapuljače.

Orgazam: Uz dovoljnu stimulaciju klitorisa ili oko njega, pritisak na cerviks ili druga osjetljiva područja poput G -točke žena može doći do orgazma. Napetost se iznenada oslobađa u nizu nenamjernih i ugodnih mišićnih kontrakcija koje se mogu osjetiti u rodnici, maternici, rektumu ili cijelom tijelu.

Razješenje: Ovo je faza smirenja. Ako se stimulacija ne nastavi, dolazi do faze razrješenja. Mišići se postepeno opuštaju, a klitoris, rodnica i maternica vraćaju se u uobičajene položaje.

Piše: zavodljiva.com