Lagano treptanje vas povezuje s mačkom

Foto: Miroslav Horvat

Znanstvenici su otkrili da je sužavanje očiju najbolji način za izgradnju odnosa s mačkama. Nakon što ćete gledajući mačku, lagano treptali i zatvarati oči, mačke će vam to uzvratiti na isti način.

U studiji sveučilišta u Portsmouthu i Sussexu, istraživači su otkrili da tehnika “sporo treptanje” oponaša ono što je poznato kao mačji osmijeh i čini se da pomaže u  povezivanju čovjeka i mačke . Studija je otkrila da je veća vjerojatnost da će mačke usporeno treptati prema svojim vlasnicima nakon što su njihovi vlasnici polako trepnuli prema njima.

Karen McComb profesorica sveučilišta Sussex, izjavila je kako je sjajno što nekome tko je proučavao ponašanje životinja i vlasnik je mačaka, možete pokazati da mačke i ljudi mogu komunicirati na takav način.

“To je nešto što su mnogi vlasnici mačaka već znali, pa je uzbudljivo pronaći dokaze za to. Pokušajte suziti oči prema njima kao što biste to učinili u opuštenom osmijehu, a zatim zatvorite oči na nekoliko sekundi. Vidjet ćete da i sami odgovaraju na isti način i možete započeti neku vrstu razgovora” izjavila je profesorica Karen McComb.

Piše: zavodljiva.com