Kromosomi majke odgovorni za kognitivne funkcije djeteta

Foto: Lucas Mendes - Pexels

Majčina genetika određuju kakve će kognitivne sposobnosti imati njezina djeca.

Žene češće prenose gene inteligencije na svoju djecu jer se prenose na X kromosomu. Žene imaju dva X kromosoma, dok muškarci samo jedan. Znanstvenici sada vjeruju da se geni za napredne kognitivne funkcije naslijeđene od oca mogu automatski deaktivirati, tako da se moglo dogoditi da opća kognitivna sposobnost dolazi samo od majke. Ove genetske odrednice nazivaju se uvjetovani geni.

Međutim, istraživanja također jasno pokazuju da genetika nije jedina odrednica inteligencije – procjenjuje se da je samo 40 do 60 posto inteligencije nasljedno, dok ostatak ovisi o okolišu.

Neke studije sugeriraju da je sigurna veza između majke i djeteta blisko povezana s inteligencijom. Smatra se da snažna veza s majkom daje djetetu osjećaj sigurnosti koji mu omogućuje istraživanje svijeta i samopouzdanje u rješavanju problema. Osim toga, predane, pažljive majke nastoje pomoći djeci u rješavanju problema, dodatno im pomažući da ostvare svoj potencijal.

Istraživači ističu da je čitav niz drugih osobina određenih genima – poput intuicije i emocija – koje se mogu naslijediti od oca također ključno za inteligenciju.

Piše: zavodljiva.com