Koliko je duboka vagina i što treba znati o njoj?

Foto:Pexels

Ženska vagina je spolni organ i dio porođajnog kanala. Kao što žene imaju različite veličine grudi, ruku i stopala, tako i veličina i dubina vagine varira.

Prema jednoj studiji, prosječna dubina vagine je oko 3,77 inča, što je 9,6 centimetara (cm). Drugi izvori sugeriraju da prosječni raspon veličine može biti oko 3 do 7 inča  ( otprilike 7,6-17,7 cm )

Međutim, ove varijacije u veličini obično nisu vidljive, čak ni seksualnom partneru.

Rodnica je kanal do cerviksa, koji razdvaja maternicu i rodnicu. Nekoliko vrsta tkiva obrubljuje se unutar vagine, uključujući sluznicu. Sluznica se sastoji od specijaliziranih stanica koje luče tekućinu za podmazivanje, koja pomaže stijenkama rodnice da se rastežu.

Vanjski dio ženskih genitalija je vulva. Vulva uključuje male i velike usne – dijelove ženskih genitalija nalik usnama. Izgled vulve uvelike varira. Koža može biti iste boje ili tamnija od ostatka tijela. Velike usne, koje su vanjske “usne”, mogu varirati uokolo 2,7 do 4,7 inča (7 do 12 cm) dužine.

Klitoris se kreće od oko 0,1 do 1,3 inča (5 do 35 mm) veličine, ali nabubri i povećava se ako je žena uzbuđena.

Veličina i dubina vagine se mijenjaju u određenim situacijama. Može se rastegnuti kako bi primio umetanje tampona, prsta ili penisa.

Tijekom uzbuđenja, više krvi teče u rodnicu. To uzrokuje izduživanje rodnice i lagano podizanje cerviksa, odnosno vrha maternice, omogućujući da više penisa, prsta ili seksualne igračke stane u vaginu.

Dok se vagina širi tijekom uzbuđenja, veliki penis ili seksualna igračka i dalje mogu uzrokovati nelagodu prilikom seksa.

Vagina se neće promijeniti u izgledu tokom života, jer je unutarnja. Zapravo, istraživanje nije pronašlo vezu između dubine vagine osobe i njezine dobi.

Međutim, usne se s vremenom mogu činiti manjima. To je zato što se količina estrogena u tijelu smanjuje s godinama, što može smanjiti masnoće i kolagen.

Također se može činiti da genitalije mijenjaju boju, postajući svjetlije ili tamnije s hormonalnim promjenama tijekom vremena.

Neke žene mogu otkriti da se njihova vagina osjeća drugačije nakon poroda. Iako se tkiva u vagini rastežu kako bi primila bebu, to nije trajno.

Istraživanje nije pronašlo razliku u duljini vagine između žena koje su rodile i onih koje nisu rodile.

Ako osoba misli da se njezina vagina osjeća drugačije nakon poroda, liječnik može preporučiti Kegelove vježbe, koje uključuju stiskanje i otpuštanje mišića koji se koriste za kontrolu mokrenja kako bi se ojačalo dno zdjelice.

Prosječni penis u erekciji je oko 33 posto duži od prosječne vagine. Iako veličine penisa i vagine mogu varirati, ti se organi obično mogu prilagoditi jedni drugima.

A studija iz 2015 je potvrdila da je prosječna duljina penisa u erekciji nešto više od 5 inča (13,12 cm). Neke žene mogu prijaviti nelagodu ako njihov seksualni partner ima penis koji je veći od prosjeka.

Može biti bolno ili neugodno ako predmet poput penisa ili seksualne igračke udari u cerviks. Odgovarajuće podmazivanje i prenošenje bilo kakve nelagode partneru može pomoći u održavanju seksualne aktivnosti ugodnom.

Vagina je organ koji je dizajniran da prihvati i porod i seksualnu aktivnost. Međutim, ako žena osjeća bol tijekom seksa zbog onoga što smatra plitkim vaginom, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom.

Piše: zavodljiva.com