Kleptomanija – poremećaj kontrole impulsa učestaliji je kod žena

Foto: Pexels

Kleptomanija je poremećaj mentalnog zdravlja koji se javlja rijetko u samo 0,3% – 0,6% populacije.

Kleptomanija je poremećaj kontrole impulsa.  Iako poremećaji impulsa češće pogađaju muškarce nego žene, kleptomanija se javlja tri puta češće kod žena.

Osobe s kleptomanijom mogu imati i druge mentalne poremećaje kao što su anksioznostdepresija ili poremećaj upotrebe supstanci.

Nije poznat temeljni uzrok kleptomanije. Međutim, vjeruje se da je rezultat biokemijskih i neuroloških abnormalnosti u mozgu. Osoba s kleptomanijom može imati neravnotežu neurotransmitera serotonina i dopamina.

Neurotransmiteri su kemikalije koje omogućuju komunikaciju između različitih područja mozga. Ako su neuravnoteženi, mozak možda neće reagirati na porive kako bi trebao.

Stres i trauma su drugi potencijalni uzroci kleptomanije. Psihološka trauma, osobito u mladsti, može potaknuti razvoj kleptomanije i drugih poremećaja kontrole impulsa. Stres doprinosi gubitku kontrole impulsa, a čak i ako ne uzrokuje izravno kleptomaniju, mogao bi pogoršati stanje. Genetika također može igrati ulogu. Ako netko ima člana obitelji s kleptomanijom, ima veće šanse za razvoj istog poremećaja.

Ne postoje specifični tretmani za kleptomaniju. Umjesto toga, liječnici obično koriste kombinaciju psihoterapije i lijekova. Kognitivno bihevioralna terapija vrsta je psihoterapije korisne za liječenje kleptomanije, jer pomaže ljudima razumjeti i promijeniti svoje misli i ponašanja.

Osobe s kleptomanijom često se osjećaju posramljeno i nerado traže pomoć. Međutim, što prije netko dobije liječenje, veće su mu šanse za izlječenje.

Piše: zavodljiva.com