Kako provjeriti je li vam neka osoba prava prijateljica?

Foto: Pexels

Sigurno ste se nekada zapitali je li vam neka žena prava i iskrena prijateljica ili se samo pretvara. U nastavku napravite test od šest pitanja pomoću kojih ćete provjeriti je li vam ona prava prijateljica.

Test sugerira psihoterapeut dr. sc. David J. Lieberman u svojoj knjizi “Get Anyone to Do Anything”.

Odanost: Da biste provjerili je li ona doista odana prijateljica, povjerite joj neku tajnu, kako biste vidjeli hoće li je ispričati trećoj osobi. Povjerenje u odnosima je vrlo važno. Ukoliko je povjerenu tajnu prenijela trećoj osobi bez da vas je upitala smije li to napraviti, vaša prijateljica nije odana vama, jer prava prijateljica poznaje vrijednost povjerenja u odnosu.

Ponos: Prava prijateljica ne osjeća ljubomoru i zavist pa će vam srdačno čestitati na nekom postignuću, novom poslu i sl. Obratite pažnju dolazi li vam prijateljica kad imate dobrih i loših vijesti. Mnogi su spremni pomoći vam kad vam je loše, no jesu li doista spremni čestitati vam na uspjehu.

Poštovanje: Kažete li svojoj prijateljici da se u vašem životu događa nešto veoma uzbudljivo, no to tome ne želite odmah razgovarati, pratite njene reakcije. Ukoliko navaljuje na vas da joj kažete informacije to znači da je zanima ogovaranje, a ne vi jer postoji velika razlika između znatiželje i zabrinutosti. Dobra će prijateljica poštovati vaše želje i neće uporno navaljivati na ono o čemu trenutno ne želite govoriti. Naravno, ukoliko se radi o negativnom događaju prijateljica će pokazati zabrinutost zbog vas i moguće tražiti da joj kažete o čemu se radi, što ne smije biti u slučaju da se radi o nečem pozitivnom, jer tada nema zabrinutosti već samo znatiželja.

Zanimanje: Važno mjerilo koje definira prijateljicu je koliko se osoba zanima za vaš život. Ispričajte joj nešto važno pa ćete vidjeti da vidi što se dalje dogodilo. Ukoliko to ne učini nazovite vi prijateljicu i pratite hoće li vas pitati o tome što se dogodilo dalje. Dogodi se da ipak to ne spomene recite nešto o tome ponovo kako biste se uvjerili da li uopće zna o čemu se radi i koliko vas je pažljivo slušala.

Iskrenost: Prijateljica nije ona koja će vam reći samo ono što želite čuti već će vam reći i ono što nije dobro i biti spremna prihvatiti i da se naljutite na nju, ako će vama to pomoći. Prava prijateljica će vas upozoriti i na pogreške koje činite, ako je to u vašem interesu.

Žrtvovanje: Da li se vaša prijateljica spremna odreći nečega što bi vas usrećilo. U sukobu interesa svaka će strana obično štititi svoje interese. Nudi li vaša prijateljica ideju ili plan koji bi pomogao da nađete zajedničko rješenje, kako biste bile obje zadovoljne ili želi sprovesti samo svoju ideju.

Ako je vaša prijateljica pozitivno odgovorila na četiri ili više iskušenja vjerojatno imate dobrog prijatelja na kojeg se možete osloniti. Ovaj test koristite za testiranje odnosa kroz duže vremensko razdoblje kako biste bili sigurni u točnost iskušenja, jer kratkoročan test može dati krive rezultate zbog moguće trenutne rastresenosti, nezadovoljstva i nemara prijateljice, ili drugih opravdanih razloga zbog kojih može biti naručeno inače dobro ponašanje prijateljice prema vama.

Piše zavodljiva.com