Kako pomoću testova pripremati dijete za školu

Foto: Pexels

Priprema djece za školu i za učenike 1. razreda Osnovne škole, iznimno je važno za uspješan napredak i razvoj djece u odgojno-obrazovnom procesu, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme izazvano SarsCOV2 virusom, kada se nastava održava na daljinu online. 

U takvom obliku rada s najmlađim učenicima, najviše su opterećeni roditelji koji neophodno pripomažu djecu u rješavanju radnih zadataka i obrazovnih potreba i obveza. 

Uz sve izazove, uključujući i navedene pandemijske okolnosti, napisala sam knjigu „Moja škola“ u formi radnih listova koji iznimno pomažu djeci i roditeljima u savladavanju odgojno-obrazovnih zadataka. 

Rad s radnim listovima, prvenstveno razvija grafomotoriku (predvježbe i vježbe pisanja), prepoznavanje slova (predvježbe i vježbe čitanja), usvajanje osnovnih matematičkih pojmova (količina, broj, zbrajanje, oduzimanje), percepciju (opažanje), prostornu orijentaciju, koncentraciju i motivaciju (interes za školu).

Radni listovi, također se mogu koristiti u okviru korekcijskog programa kod kuće, u rehabilitacijskim ustanovama, u Osnovnoj školi za djecu s poteškoćama u razvoju ili djecu s poteškoćama u učenju.

Primjena radnih listova podrazumijeva da s djetetom radi odrasla osoba (odgojiteljice, učitelji razredne nastave, defektolozi, roditelji). Svi sadržaji se obrađuju kroz igru, u ugodnoj atmosferi i bez prisile. Treba izbjegavati primjedbe i oštre kritike, jer negativno djeluju na dječje samopouzdanje. Ako dijete nije razumjelo zadatak, potrebno je strpljivo ponoviti što se od njega traži. Upute moraju biti kratke, jasne i razumljive.

U toku rada, nije uputno prekidati dijete s našim sugestijama, osim ako ono samo ne traži pomoć. Na taj način razvijamo samostalnost u radu, ali mu dajemo do znanja da se, kad mu je teško, može osloniti na nas. Na kraju rada treba pohvaliti dijete.

  • Zadaci se ne ocjenjuju. Sve što dijete učini je dobro. Ukoliko izgubi interes, možemo ga dodatno poticati, ali ne forsirati, jer bi na taj način dijete razvilo odbojnost prema radu. 
  • Naviknite dijete da radi u određeno vrijeme s obzirom na doba dana i određeni dan u tjednu. Neka to bude na određenom mjestu gdje će dijete i ubuduće raditi isključivo nastavne zadatke i učenje.
  • Pripremite radnu površinu, tako da maknete sve što nije u vezi s radom. Dovoljna je (HB) olovka i drvene bojice. Nastojte da se gumica u što manjoj mjeri koristi.
  • Otvorite radne listove na stranici na kojoj će raditi i objasnite mu na najjednostavniji način što je potrebno učiniti. U slučaju kada je to predviđeno, pokažite djetetu zadatak osobnim primjerom.
  • Dopustite da dijete radi rukom kojom želi. Ako je ljevak, ne forsirajte desnu ruku. Ako se podjednako koristi i desnom i lijevom rukom, pustite ga da se samo opredijeli. Nije važno hoće li dijete pisati desnom ili lijevom rukom, već je važno da usvoji smjer čitanja i pisanja s lijeva na desno.
  • Zadaci se rješavaju onim redom kojim su osmišljeni. Nemojte preskakati stranice. Zadaci su tiskani jednostrano kako druga strana ne bi odvlačila pažnju djeteta. Možete na nju napisati nadnevak rada te eventualna opažanja o radu. Također, dijete može tu nacrtati što želi ili rješavati zadatak koji ste vi osmislili. 
  • Ako je dijete, prema vašem mišljenju, prebrzo ili presporo u radu, nemojte ga nasilno ispravljati. Svaki zadatak može se uspješno riješiti za 5 do 15 minuta.
  • Dnevno je dovoljno riješiti jedno do dvije stranice. Svakako ne više od tri.
  • Na kraju rada, neka dijete samo pospremi radni stol i spremi sve na svoje mjesto.  Obavezno ga pohvalite za svaki riješen zadatak.

Piše: Božica Kamenar prof. pedagogije

Knjigu možete naručiti na email: emil@madoo.hr ili na tel. 051 343 164 – izdavačka kuća “Madoo”