Fitnes – kako najlakše početi redovito vježbati

Foto: Pexels

Većina nas zna da je redovna tjelesna aktivnost dokazano bitna i da utječe na poboljšanje zdravlja. Ne samo fizičkog nego i psihičkog. 

U današnje vrijeme uz toliko obaveza i zadataka koje trebamo obaviti u jednom danu, nije se lako organizirati i uvrstiti redovnu tjelesnu aktivnost, vježbanje i trening u svakodnevicu. 

Najčešće zapravo to bude ono prvo što maknemo iz rasporeda, a netko nikada niti ne krene iz različitih razloga. Sve dok nam se ne upali neki alarm. To može biti : bol u određenim dijelovima tijela – najčešće radi puno sjedenja na poslu i posljedično istovremeno slabih ali i kronično napetih mišića , višak kilograma i nezadovoljstvo sa izgledom i ono što je zapravo najveći rizik za zdravlje – problemi sa visokim tlakom , povišenim masnoćama i poremećaji u radu gušterače – regulacija inzulina . 

Radi se o tome da kretanje zapravo ne služi samo da bi otklonili bol, poboljšali izgled , smanjili trbuh i poboljšali zdravlje – kretanje je naša osnovna životna potreba . Pomoću pokreta istražujemo svijet i učimo stvari o svome okolišu , primamo informacije iz okoliša , pa tako između ostaloga i emocije. 

Kada nemamo dovoljno pokreta , naše tijelo pati  i to na svim razinama. A kada takvo tijelo dugo vremena nema dovoljno pokreta, pokret sam po sebi postaje neugodan, neželjen, više ga ne volimo i počnemo ga izbjegavati. Iz toga razloga je toliko teško nakon duže pauze ili po prvi puta pokrenuti se i početi redovno vježbati , kretati se…

U nastavku teksta slijedi nekoliko savjeta kako si možete olakšati i pomoći da pokret , vježbanje i kretanje općenito postane dio vašeg života trajno , a da pri tome i uživate u tome: 

POČNITE POSTEPENO – ako po malo i postepeno uvedete aktivnost u svoj raspored, veća je vjerojatnost da ćete uspjeti isplanirati i biti redovni sa njom u već ionako često prenatrpanom rasporedu. Osim toga, tada se i tijelo postepeno prilagođava na promjenu i manja je mogućnost preopterećenosti, upala mišića i eventualnih ozljeda 

PRONAĐITE AKTIVNOST KOJA VAS VESELI I KOJA VAM JE ZANIMLJIVA – bez obzira što možda  nikada niste bili aktivni, što ne volite znoj i ne volite se „mučiti“ , ako pronađete aktivnost koja je vama zanimljiva veća je mogućnost da postanete i ostanete redovni u toj aktivnosti . 

KOMBINIRAJTE VIŠE VRSTA AKTIVNOSTI – osim neke osnovne aktivnosti koju izaberete, povremeno promijenite ili dodajte nešto novo . Isprobavajte razne stvari, a ostanite konzistentni sa bazom . 

POSTAVITE SI CILJEVE –  Kada krećete sa  novom aktivnosti , ako si ne postavite cilj, moguće je da će vam bez njega aktivnost brzo dosaditi jer neće biti tog krajnjeg cilja . Cilj može biti vezan na postizanje snage (npr . napraviti „muški sklek“), učenje nove vještine vezane za aktivnost ili povezan sa gubitkom kilograma i postizanjem željenog izgleda. 

MJERITE I SLAVITE NAPREDAK! – Bez obzira koji vam je cilj, i koliko je možda mali napredak , nagradite se i proslavite promjenu koju ste napravili i napredak koji ste postigli. 

Piše: Ana Jeftimija, fitness trener i savjetnik za prehranu