Je li kava štetna za srce ili ne?

Foto: Pexels

Razne tvrdnje da kava šteti arterijama, da štiti srce ili da ne utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava, odavno su poznate u javnosti. Novija istraživanja na tisućama sudionika ponovno potvrđuje vezu između pijenja kave i zdravlja srca.

No šteti li kava , i utječe li ili ne na zdravlje srca i krvožilnog sustava? Na to pitanje znanstvenici godinama pokušavaju odgovoriti. Dok neke studije upozoravaju da ispijanje kave može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, druge sugeriraju da pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Neka istraživanja sugeriraju da redovito ispijanje puno kave pridonosi ukočenosti aorte koja je postaje sve manje fleksibilna što može pridonijeti riziku od kardiovaskularnih bolesti.

U isto vrijeme, drugi dokazi pokazuju da ispijanje više od tri šalice kave dnevno može zaštititi od ateroskleroze , stanja u kojem se nakupljaju naslage unutar arterija, sprječavajući normalan protok krvi.

Sada, nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila je da čak i ljudi koji piju značajnu količinu kave svaki dan ne osjećaju krutost arterija, što znači da kava ne povećava njihov rizik od kardiovaskularnih problema na ovaj način.

Glavni autor prof. Steffen Petersen i njegovi kolege predstavili su nalaze studije na godišnjoj konferenciji British Cardiovascular Society u Manchesteru, UK.

Uspoređujući mjerenje krutosti arterija između tri skupine ispitanika, istraživači nisu pronašli razlike između umjerenih i teških konzumenata kave ( onih koji su pili između jedne i tri ili više od tri šalice kave dnevno ) i onih koji su popili jednu šalicu kave ili manje po danu.

Ovi rezultati, kažu istraživači, sugeriraju da čak i ispijanje značajnih količina kave vjerojatno neće imati loš učinak na zdravlje arterija, tako da možda neće negativno utjecati na zdravlje srca i krvožilnu funkciju.

“Unatoč velikoj popularnosti kave u cijelom svijetu, različita izvješća mogla bi odvratiti ljude od uživanja u njoj. Iako ne možemo dokazati uzročnu vezu u ovoj studiji, naše istraživanje pokazuje da kava nije tako loša za arterije kao što su prethodne studije sugerirale,” objašnjava koautor studije Kenneth Fung.

Izvor: Medical News Today

Piše: zavodljiva.com