Ima li seks zdravstvenih prednosti kod žena u odnosu na muškarce?

Foto: Ketut Subiyanto - pexels

Znanstvena istraživanja istaknula su nekoliko mogućih prednosti koje dolaze sa spolnim odnosom. Te prednosti uključuju zdravlja srca kod nekih ljudi, smanjenje krvnog tlaka i jačanje imuniteta.

Seks također može poboljšati raspoloženje, odnose i mentalno blagostanje.

Čini se da partnerski seks ima određeni zaštitni učinak na zdravlje srca i krvnih žila, osobito kod žena.

Studija iz 2016. bavila se potencijalnim zdravstvenim prednostima seksualne aktivnosti s redovitim partnerom.

Ovo istraživanje govori da seksualno aktivne žene imaju manji rizik od srčanih događaja kasnije u životu.

Ista studija iz 2016. također je mjerila krvni tlak kao jedan od pokazatelja zdravlja srca. Istraživači su otkrili da starije žene koje su izrazile zadovoljstvo svojim seksualnim životom rjeđe imaju visok krvni tlak. Međutim, nisu pronađeni isti rezultati kod starijih muškaraca.

Neka ranija istraživanja otkrila su da redoviti seks povećava učinkovitost imunološkog sustava.

Seks je prirodan način za ublažavanje stresa. Jedna studija iz 2019. godine pokazala je učinak koji je intimnost s partnerom imala na razinu kortizola. Kortizol je steroidni hormon koji cirkulira tijelom kao odgovor na stres.

Istraživači su otkrili da izražavanje intimnosti, bilo seksualno ili ne, pomaže da se razina kortizola i kod muškaraca i kod žena vrati u normalne granice. Seks pokreće oslobađanje oksitocina , endorfina i drugih hormona za dobro osjećanje, koji mogu biti odgovorni za ovaj učinak smanjenja stresa.

Isti hormoni koji smanjuju stres i tjeskobu također su odgovorni za izazivanje pospanosti. Seks dovodi do oslobađanja oksitocina, dopamina i endorfina u cijelom tijelu.

Nakon što osoba doživi orgazam, drugi hormon zvan prolaktin počinje cirkulirati. Prolaktin izaziva osjećaj zadovoljstva i opuštenosti.

Piše: zavodljiva.com