Ihtioterapija ili riblja pedikura – što treba znati o njoj?

Foto: Tom Fisk - Pexels

Ihtioterapija ili riblja pedikura jedinstven je oblik bioterapije u kojoj se vrsta krezube ribe Garra rufa nazvana riba doktor koristi za piling kože i potencijalno pomoć u liječenju bolesti, poput psorijaze. 

Riba je vrsta ciprinida porijeklom iz Anadolije i zapadne Azije. Ta vrsta ribe je svejed i normalno se hrani fitoplanktonom ili zooplanktonom, ali se može hraniti i mrtvom ljudskom kožom i na taj način čini piling kože. Ihtioterapija se također može koristiti za liječenje kožnih bolesti osim psorijaze, kao što su akne i ekcem. Zbog visoke temperature vode u termalnom izvoru Kangal u Turskoj, planktona je malo, što čini mrtvu ljudsku kožu lako dostupnim izvorom hrane.

Ihtioterapija se popularna u Turskoj od svog nastanka u Kangal Fish Springu.  Međutim, i dalje postoji zabrinutost za sigurnost, osobito među imunokompromitiranim pacijentima.

Zbog zdravstvenih i etičkih razloga, oni su ilegalni u dijelovima Sjedinjenih Država, Kanade i Europe.

Riblja pedikura može predstavljati rizik od izazivanja infekcija. Prekomjerno uzgajanje Garra rufa također može imati negativan utjecaj na okoliš.

Neka istraživanja sugeriraju da riblja pedikura može ponuditi neke prednosti osobama sa psorijazom. Međutim, ukupni dokazi su slabi i potrebno je više istraživanja.

Piše: zavodljiva.com