Harvard Medical School: Put do boljeg zdravlja

Foto: Negative-space

Harvard Medical School u svojoj knjizi “A beginner’s Guide to Running” daje savjete za zdrav život. Evo što pišu.

“Dobro se naspavajte. Sve je bolje kada ste dobro odmorni, a vaše će tijelo bolje raditi. Kada spavate, vaše tijelo prelazi u način intenzivnog popravljanja, tako da ćete sutradan biti spremni za najbolje rezultate. Ali ako ne spavate dovoljno, vaše tijelo nema vremena za sve popravke, pa je vjerojatnije da ćete osjetiti bol ili nelagodu. Istraživanja čak pokazuju da bi nedostatak sna mogao doprinijeti većoj boli.

Udahnite trbuhom. Dubokim disanjem ( trbušnim disanjem ) ćete unijeti više kisika nego ako pliće udišete iz gornjeg dijela prsa. A s više kisika u cirkulaciji, vaši se mišići neće tako brzo umoriti.

Da biste naučili trbušno disanje, lezite licem prema gore s jednom rukom na pupku. Dok udišete, proširite trbuh, povlačeći više zraka prema dolje u donji dio pluća. Ruka bi vam se trebala podići dok vam se trbuh širi. Dok izdišete, skupite trbuh i potisnite zrak van tako da vam ruka padne. Vježbajte ovo ( ležeći ili sjedeći ) dva ili tri puta dnevno, svaki put uzmite najmanje 10 udisaja i pokušajte dok trčite. Ako počnete dahtati tijekom trčanja ili primijetite da vam se ramena i prsa podižu i spuštaju, dišete u prsima. Polako u šetnju, udahnite zrak i pokušajte ponovno.

Usporite. Ostali ste bez daha? Osjećate nelagoda ili bol? Smanjite tempo u šetnji. Kako se osjećate bolje, postupno ubrzavajte. Bolovi u mišićima, pa čak i neki bolovi u zglobovima su u početku normalni – sve dok ne traju duže od dan ili dva. Ako bol ne nestane ili se ponavlja češće, vrijeme je da se provjeri.

Uhvatite malo ritma. Dokazano je da glazba inspirira vježbače da idu dulje. Sjećate li se tematske pjesme iz Rockyja? Sve optimistične melodije mogu dodati energiju vašim koracima i održati vas motiviranim. Počnite s pjesmama koje imaju sporiji ritam za zagrijavanje, zatim odaberite one s više energije za sredinu trčanja i završite sporijom, opuštajućom melodijom. Ne zaboravite držati tišinu glasnoće i ako ste vani upotrijebite samo jednu slušalicu kako biste bili oprezni u svom okruženju.”

Piše: zavodljiva.com