G točka – kako dokazati njeno postojanje

Foto: Valerija Boltneva - Pexels

Ernst Gräfenberg njemački znanstvenik i liječnik poznat je po razvoju intrauterinog uređaja i po proučavanju uloge ženske uretre  u orgazmu, doktorirao je na području oftamologije, no dugo godina radio je kao ginekolog.   Zahvaljujući istraživanjima koje je provodio G-točka je nazvana po njemu.

“Erogena zona uvijek se mogla demonstrirati na prednjoj stijenci rodnice uzduž uretre.” napisao je Gräfenberg u međunarodnom seksološkom časopisu  “The role of urethra in female orgasm” 1950. godine. 

I danas postoje kontroverzne rasprave postoji li uopće G-točka? Gräfenberg je tvrdio da postoji. G-točka svakako postoji kod nekih žena,  no neće sve žene smatrati stimulaciju G-točke ugodnom.

G-točka se, kako tvrdi Gräfenberg, nalazi na stijenci rodnice prema pupku, oko 5-8 cm iznad otvora za rodnicu. Najjednostavnije je locirati ako žena leži na leđima, a netko drugi umetne jedan ili dva prsta u rodnicu s dlanom prema gore. Blagim pokretima preko tkiva koje okružuje uretru, nazvano uretralna spužva, tkivo će početi bubriti. To područje otekline naziva se G-točka. 

U početku, ovaj dodir žena može osjećati kao da treba mokriti, ali nakon nekoliko sekundi može se pretvoriti u ugodan osjećaj.  Za neke žene, ta stimulacija ostaje neugodna, bez obzira na to koliko dugo trajala.

Dr. Amichai Kilchevsky urolog u bolnici Yale-New Haven u Connecticutu i njegovi kolege pregledali su, 2012. godine, 29 studija ali nisu pronašli nikakav dokaz postojanja G-točke. “Bez sumnje, diskretni anatomski entitet nazvan G-točka ne postoji”, rekao je dr. Amichai Kilchevsky.

Gotovo šest godina kasnije, znanstvenici su secirali prednji dio vaginalnog zida 13 leševa, ali opet nisu uspjeli pronaći nešto kao diskretna anatomska cjelina.

Doc. dr. Aşkı Ellibeş Kaya i  Eray Çalışkan proveli su 2018. godine ispitivanje nad 309 žena na pitanje postoji li G točka. Rezultati su pokazali da polovica zdravih žena u turskoj populaciji vjeruje da G-točka postoji. Te su žene pokazale bolje rezultate u seksualnom funkcioniranju i genitalnoj percepciji.

G točka je do danas ostala misterija, iako neke žene vjeruju da postoji, znanost ne može dokazati njeno postojanje.

Piše: zavodljiva.com