Detoksikacija organizma – je li nam doista potrebna? 

Tokom praznika često konzumiramo veće količine kalorične hrane, a nakon što taj period prođe, razmišljamo o detoksikaciji. 

Odmah se tada pojavljuje i puno reklama i tekstova o tome kako treba napraviti detoksikaciju da bi se tijelo pročistilo od nakupljenih toksina, kako treba početi koristiti razne pripravke za  ubrzavanje metabolizma, pročišćavanje jetre i još koječega.  Spominje se post, zatim konzumacija velike količine sokova od povrća i voća, raznih čajeva, juha itd. 

Što s zapravo dešava i što podrazumijeva detoksikacija tijela i zašto nam ove metode nisu potrebne? 

Naše tijelo, naš organizam je savršeni mehanizam koji ima svoje metode detoksikacije koje rade svaki dan odličan posao. Jedan cijeli organ – jetra postoji upravo zato da radi detoksikaciju, obrađuje, metabolizira i potom izbacuje toksine koji bi inače mogli uzrokovati probleme u tijelu. 

Dalje, tu su i bubrezi koji pomoću mokraće također izbacuju toksine bubrežnom filtracijom. 

Znojenjem putem kože i disanjem također izbacujemo dio toksina iz tijela. 

Svi preparati i pomoć koju kupite ili ono što se preporučuje za detoksikaciju tijela radi upravo ono što već ionako u vašem tijelu rade gore spomenuti mehanizmi. Najčešće se radi o diureticima koji povećavaju količinu izlučivanja mokraće ili se na neko vrijeme preporuča ukidanje krute hrane i uzimanje samo sokova i eventualno juha i variva kako bi se eventualno pospješila probava i opet putem stolice ( jetra ) ubrzano izbacilo sve ono što je nepotrebno u organizmu. 

Detoksikaciju tada koristimo za pročišćavanje ne samo tijela nego i uma jer se rješavamo i eventualne grižnje savjesti što smo pretjerivali u hrani i piću. 

Postoje slučajevi kada tijelo radi bolesti, nekih akutnih ili kroničnih stanja ne može vršiti detoksikaciju jer jetra i /ili bubrezi ne rade kako treba – ali tada ionako nećete raditi razne metode detoksikacije i koristiti tko zna kakve pripravke nego ćete posjetiti liječnika i rješavati prvobitni zdravstveni problem. 

Ono što se dešava kada krenemo sa nekim od programa detoksikacije je da kroz neko vrijeme unosimo manje energije u tijelo nego što nam je potrebno i pijemo veću količinu tekućine – što logično rezultira smanjenjem broja kilograma i „lakšim“ osjećajem. 

Zato nakon što prođemo takav program imamo osjećaj da je on bio uspješan i da funkcionira. No, možemo li stvarno i realno znati jesmo li napravili detoksikaciju  i što mi to zapravo želimo izbaciti iz organizma? 

Ono što stvarno može napraviti problem u tijelu da dođe do intoksikacije je izlaganje raznim zračenjima, velikoj količini toksina iz neispravne vode ili hrane. 

 Ako se tako nešto dogodi , kao i kod bolesti jetre ili bubrega, neće nam pomoći detoksikacija pomoću raznih čajeva, pripravaka, sokova i/ili posta nego trebamo potražiti pomoć liječnika. 

Bilo što što unosimo u organizam, ukoliko toga unesemo u prevelikim količinama može biti za nas toksično, pa čak i prevelika količina vode. 

 Zato je da bi organizam mogao funkcionirati što optimalnije i što lakše održavati homeostazu,  najbolje što možete napraviti za uspješniju detoksikaciju je da se tijekom cijele godine hranite nutritivno bogatim namirnicama, pijete dovoljno tekućine u obliku vode i biljnih nezaslađenih čajeva, budete redovno aktivni, osvijestite način disanja, boravite puno na svježem zraku i što manje u zatvorenim i zadimljenim prostorijama. Ako tako živite većinu godine, onda vam dva ili tri tjedna drugačijeg ritma, sa povećanim unosom hrane i smanjenje aktivnosti tijekom blagdana neće biti problem i nećete niti morati razmišljati o detoksikaciji organizma. 

Postoji nekoliko stvari na koje možete obratiti pažnju ako želite pospješiti i dodatno pomoći tijelu u procesu detoksikacije i pospješiti zdravlje općenito. To nisu metode koje same po sebi rade detoksikaciju kao što se možda nekada negdje spominje, već su to metode i radnje koje i inače mogu utjecati na poboljšanje zdravlja i izmjenu metabolita: 

  1. SUHO ČETKANJE KOŽE – kako je koža zapravo jedan veliki organ našega tijela i preko kože se također eliminira i izmjenjuje dosta tvari  pomoću suhog četkanja pospješujemo cirkulaciju na površini kože , otklanjamo zaostale mrtve stanice. Koristeći četku od prirodnih vlakana , prije tuširanja možemo četkati kožu od periferije prema centru tijela u laganim kružnim pokretima. 
  2. PIJENJE DOVOLJNE KOLIČINE VODE I NEZASLAĐENIH BILJNIH ČAJEVA- prosječna količina u danu koja je svakodnevno potrebna našem tijelu je 0,03 dcl vode/kg tjelesne težine, ta količina je veća ukoliko smo fizički aktivni i pojačano se znojimo.
  3. ODLAZAK U SAUNU –  pomaže da znojenjem potaknemo izmjenu tvari i promjenu u perifernoj cirkulaciji 
  4. BORAVAK NA OTVORENOM –  pogotovo u zimskim mjesecima premalo vremena boravimo na otvorenom i vani. Još ako u isto vrijeme hodamo bržim hodom da nam se malo podigne i ubrza puls i rad srca , potičemo izmjenu tvari disanjem . Kod boravka na otvorenom treba samo obratiti pažnju na to kakva je trenutno kvaliteta zraka i ima li u mjestu gdje se nalazite i planirate boravak vani povećane količine malih čestica i zagađenja u zraku što je u zadnje vrijeme postao dosta raširen i veliki problem. 
  5. POVRĆE U SVAKOM OBROKU – povrće sadrži velike količine vlakana, minerala i vitamina. Vlakna su bitna za dobar rad probave, za održavanje mikroflore u crijevima koja je direktno povezana sa razinom imuniteta, a dovoljan unos minerala i vitamina  hranom je bitan za sve metaboličke, hormonalne, enzimske i ostale procese u organizmu. 

Piše: Ana Jeftimija, fitness trener i mentor za prehranu