Make up: Brzinska dnevna šminka kad vam nedostaje vremena

Foto: Daria Rem - Pexels

U ove tmurne jesenje dane često nam nedostaje  volje i inspiracije za jutarnje šminkanje za školu , fakultet ili posao . Stoga Vam donosimo brzinski dnevni make up look sa samo par osnovnih proizvoda pomoću kojeg ćete  biti produktivnije i osjećati se ljepše u svojoj vlastitioj koži .

Potpuno je razumljivo da nemate vremena svako jutro na lice nanositi masku za lice i cijeli niz preparativnih proizvoda, no ono što biste svakako trebali jest nanijeti hidratantnu kremu  na vlažno lice i zaštitni faktor  kako bi kožu nahranili , hidratizirali i zaštitili te samim time pripremili za šminkanje.

Ukoliko imate problema s crvenilom, hiperpigmentacijom ili podočnjacima, vaš najmoćniji saveznik bit će korektor. Iako mnogi misle kako korektor treba biti barem dvije nijanse svijetliji od tona kože, to je potpuno pogrešno.

Korektor ima gušću teksturu od tekućeg pudera te zato lakse prekriva te sitne nedostatke. Korektor koji koristite treba biti iste nijanse kao vaš ten (a ne svjetliji kako se nekad mislilo). Ako imate izrazito tamne podočnjake, preporučuje se prvo nanijeti proizvod za korekciju, odnosno korektor u boji. Boja breskve idealna je za svjetliju put, a narančasta ili čak crvena za tamniju put. Nakon korekcije, nanesite korektor i lagano ga utapkajte u kožu vrhovima prstiju’ .

Tajna brzog i prirodnog make up-a krije se u tome da prikrijete sve vidljive nedostatke, ali da lice istovremeno ne izgleda zacementirano.

Šminkanje započnite s tekućim puderom te korektorom. Ako imate diskoloraciju oko podočnjaka, nanesite proizvod za korekciju, te nakog toga korektor.  Zatim licu dajte malo boje pomoću rumenila (kremasta rumenila djeluju prirodnije).

Popunite obrve ako je potrebno te nanesite gel kako bi dlačice bile na mjestu. Kada ste gotovi sa svim kremastim/tekučim proizvodima, setirajte šminku prahom za setiranje. Ovo je jako bitan korak kako bi vaš make up bio postojan cijeli dan. Nakon toga širokim kistom nanesite bronzer u kamenu, na područje gdje bi vas inače ‘udarilo’ sunce – tik ispod jagodičnih kostiju i na čelo .

Slijedi highlighter. Kremasti ili tekući highlighteri djeluju prirodnije, ali pazite kako ih nanosite da vam se podloga ne bi razdvojila. Ako imate viška vremena nanesite malo sjenila, a zatim maskaru. Na usne nanesite neutralni ruž ili sjajilo. Šminkanje završite fiksirajućim sprejem kako bi vaš make up bio postojan te kako biste se riješili ‘praškastog’ looka u slučaju da ste negdje nanijeli previše proizvoda u kamenu.

Piše : Lidija Jakšeković  profesionalni make up artist –  vlasnica ELLE hair & make up studija