Botoks – najjači organski otrov u prirodi

Foto: Gustavo Fring - Pexels

Émile Pierre-Marie van Ermengem,  belgijski bakteriolog je 1895. izolirao bakteriju Clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam.

Istraživanje je nastavio dr. Alan Scott koji je večinu svoje istraživačke karijere proveo na Smith-Kettlewell Institutu za istraživanje očiju u San Franciscu.. Bio je usredotočen je na botulinum toksin koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum, a koja uzrokuje tešku bolest botulizam. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti , botulinum toksin napada živčani sustav i dovodi do simptoma uključujući probleme s disanjem, paralizu mišića i potencijalnu smrt. Neko je vrijeme bio u fokusu vojnih istraživanja kao potencijalno biološko oružje.

1980-ih ubrizgao je botulinum toksin u očne mišiće majmuna i ljudi kako bi procijenio njegov terapeutski potencijal kao lijeka za strabizam — neusklađenost očiju — što može dovesti do simptoma kao što su prekrižene oči, nepravilni pokreti očiju, dvostruki vid i ograničen vid. Uočio je da je toksin pomogao ispraviti neusklađenost očiju. Scott je također otkrio da je toksin smanjio abnormalno kretanje očnih kapaka kod pacijenata s blefarospazmom ili nekontroliranim treptanjem.

I vrlo male količine  botulinum toksina mogu izazvati tešku bolest. Moderni Botox lijekovi su botulinum toksin, koji ima visoku neurotoksičnost. Nekoliko kilograma ovog toksina, ubilo bi cjelokupno stanovništvo svijeta. Toliko je opasan da se proizvodi u vojnim postrojenjima, a ujedno je i najskuplja tvar ikad napravljena. Ipak, unatoč tome što je toliko otrovan, ogromna je potražnja. Botulinski toksin ubija svoje žrtve uzrokujući zatajenje disanja. To je neurotoksin – ulazi u živce i uništava vitalne proteine. 

Koristi se za izglađivanje bora na licima i to uništavajući živce koji uzrokuju mrštenje. Količine koje se koriste su vrlo malene, jer je dovoljno samo 0.00007 mg tog otrova da ubije čovjeka.

Botulinum toksin iznimno je koristan za liječenje brojnih zdravstvenih stanja, od migrene, žmirenja očiju, prekomjernog znojenja, mjehura itd. 

Piše: zavodljiva.com